Tannproteser/gebiss (avtagbar protetikk)

Dersom du har mistet alle tennene eller bare noen, kan du få laget en tannprotese (gebiss). Den vil erstatte tennene som er borte. Protesen kan man ta ut og rengjøre selv.

En helprotese er en protese som erstatter alle tennene i en kjeve. Dette er plasttenner som er festet til en base som er laget av et rosa plastmateriale (akryl).

En delprotese (partiell protese) erstatter noen tapte tenner i en kjeve og forutsetter dermed at pasienten har noen gode tenner som står igjen som delprotesen kan festes til med «kroker». Ofte har delprotesene et støpt metallskjellett, og tennene og basen er i plastmateriale.

En immediat protese (øyeblikkelig) er en protese som settes inn samme dag som de siste tennene er trukket. Disse protesene har den fordel at man slipper en “tannløs” periode. Til gjengjeld må man senere fore på protesens innvendige flate fordi kjevekammen endrer seg etter at alle tennene er fjernet. Dårlig tilpasning til kjevekammen betyr løse proteser.

Denne typen proteser kan noen pasienter ha bruk for som en midlertidig løsning, for eksempel dersom man skal ha en implantatbehandling på sikt.

En dekkprotese (trykk-knapp protese) er en implantatforankret protese. Man setter inn 2-3 implantater som det monteres «trykknapper» på. Dette vil gjøre at protesen sitter mye bedre enn når den kun ligger og hviler på gommene. Ofte trenger man ikke å bruke lim lenger etter å ha satt inn skruer/implantater, og koblet dette til protesen.

Bestill time i dag