Kroner/broer (fast protetikk)

Når det er lite igjen av tannen for eksempel dersom tannen er sterkt skadet og mye av tannsubstansen har gått tapt, kan man lage en krone. En krone er ofte alternativet dersom tannen er så skadet at en tradisjonell fylling ikke vil holde. Kronen lages ved at tannlegen først sliper ned tannen, får så å ta et avtrykk. Avtrykket blir sent til tannteknikeren som lager en modell av tannen, og som på grunnlag av modellen framstiller en krone. Tannlegen sementerer (limer) kronen til det som er igjen av tannen med en sement.

Stiftkrone

I blant er tannen så skadet og kort at den ikke kan bære en krone. Da kan tannlegen forlenge tannen med en stift (stiftkrone). Stiften settes fast inne i roten og tannen må da være rotfylt. På stiften kan det deretter festes en krone.

Skallfasetter er tynne porselensfasetter som kan limes utenpå dine egne tenner.

Fasettene kan brukes både dersom du ønsker å endre formen på tennene eller dersom du har misfarginger eller syreskader på tennene. Skallfasetter kan også brukes for å rette opp tannbuen ved mindre feilstillinger/skjevheter.

Skallfasetter er så tynne at tannlegen ikke trenger å slipe ned så mye av tannen din for å feste dem, og dersom tannen under er frisk, er det et godt alternativ for å bevare mest mulig av den naturlige tannen.

Hva lages tannkroner/-broer av?

En krone/bro kan lages av forskjellige materialer. Ulike materialer har ulike egenskaper, og det foregår en rivende utvikling i materialvalg for kroner, broer og fasetter. Der det tidligere var mest vanlig å lage kroner med en metallkjerne, gjerne i en gull-legering, er det i dag stadig vanligere å bruke keramer(porselen) i kroner. Keramer har mange fordeler, ikke minst estetisk.

Dersom dere velger en krone med metallkjerne, kan man kan velge ulike legeringer, som har ulik pris. For eksempel vil en bro med gullkjerne koste mer enn en bro med lavedelt metall.

Også keram-kroner lages i ulike materialer som kan påvirke prisen.

Tannlegen velger riktig materiale for akkurat din krone/bro, og gjerne gjennom samtaler med deg som pasient.

Hvor broen lages?

Det er prisforskjell på broer som lages i Norge og broer som importeres fra utlandet. Dette skyldes først og fremst tilvirkningskostnadene, men kan også skyldes ulikheter i materialbruk og produksjonsmetode.

I all hovedsak velger vi oftest å bruke norsk, lokal tannteknikk da de leverer produkter med utmerket kvalitet og høy estetikk. Det er en fordel at vi også befinner oss under samme tak.

Bestill time i dag