Tannimplantater

Det er mulig å erstatte nesten alle tapte tenner med tannimplantat. Behandlingen innebærer at man opererer en liten skrue i titan inn i kjevebenet. Denne erstatter roten som mangler. På den festes siden en krone eller bro.

Tannerstatning med implantater er en gjennomprøvet behandlingsmetode med en klinisk dokumentasjon som strekker seg over 40 år. I nesten alle tilfeller er det mulig å få tenner som sitter fast og ser naturlige ut med denne behandlingen.

Grunnstoffet titan (Ti) aksepteres av kroppen nesten som om det var dens eget vev (biokompatibelt), og dette gjør at pasienten kan få nye «røtter» fremstilt i titan som vokser fast i kjevebenet. Med en liten operasjon vil kirurgen feste tannimplantater (fiksturer) i kjeven. På fiksturen festes siden et lite mellomstykke også kjent som distanse som stikker så vidt gjennom tannkjøttet. En krone eller bro skrues deretter fast på distansen.

Ved Møysalen tannklinikk benytter vi først og fremst implantater fra Straumann. Du kan lese mer om tannimplantater her.

Når behandlingen utføres er det viktig at pasienten er frisk, men også pasienter med kroniske sykdommer under medisinsk behandling kan få utført tannimplantatbehandling. En frisk munnhule hvor tannkjøttproblemer, kariesangrep og andre infeksjoner er under kontroll er viktig for et stabilt og godt langtidsresultat.

Høy alder er sjelden er problem. Røyking frarådes i samband med implantatbehandling da det er større fare for komplikasjoner med bentap.

Implantatbehandling steg for steg

Her følger en kort beskrivelse av implantatbehandling. Beskrivelsen gjelder for et enkelt tannimplantat, men samme prosedyre gjelder for innsetting av flere tannimplantater.

1) Innsetting av tannimplantat
Med nøyaktig operasjonsteknikk plasserer kirurgen tannimplantatet i kjevebenet. Operasjonen tar vanligvis mellom en halv og to timer og er smertefri. Du får lokalbedøvelse før operasjonen.

2) Tilhelingsperioden
Når operasjonen er ferdig begynner tilhelingsperioden. Lengden på denne perioden er avhengig av flere faktorer som bla beinets kvalitet, type tannimplantat og bittforhold. Vanligvis fra 2-4 mnd. Under tilhelingsperioden kan man benytte en midlertidig protese som kan tas ut og inn, slik at tanntapet ikke er synlig.

Kirurgen kan bruke en såkalt 1-stegsteknikk som innebærer at en liten topp (distanse) stikker ut gjennom tannkjøttet. 2-stegs teknikk innebærer at tannkjøttet dekker over fiksturen i tilhelingsperioden. Kirurgen vurderer i hvert enkelt tilfelle hva som er mest hensiktsmessig å bruke.

3) Distansetilkobling
Når benet har vokst rundt tannimplantatet (osseointegrert) sitter det fast. Nå forlenges tannimplantatet med en distanse. Ved 1-stegsteknikk behøves ingen ny operasjon. Ved 2-stegsteknikk gjør kirurgen et forsiktig lite snitt i tannkjøttet for å finne tannimplantatet under tannkjøttet. På distansen skal den nye tannen (kronen, broen eller dekkprotesen) festes.

4) Det protetiske arbeidet
Vanligvis påbegynnes fremstillingen av den nye tannen i løpet av noen uker etter at distansen er kommet på plass. Arbeidet innledes med at det tas et avtrykk av tennene. Deretter følger ytterlige 1-6 besøk. I løpet av disse besøkene bestemmer pasienten og tannlegen utseende og form på den nye tannen/tennene.

Bilde av 2 tannleger som jobber med en pasient

Ofte stilte spørsmål om tannimplantater

Hva om jeg ikke har nok bein til implantat?

Hvis ikke du har nok bein til å gjennomføre implantatbehandling på nåværende tidspunkt, finnes følgende mulighet:

Sinus (bihule) løft
Hvis det er behov for å erstatte manglende tenner bakerst i overkjeven kan det lages en forsterking i bunnen av bihulen (sinus). I denne prosedyren dannes et nytt bein i bihulen, som øker høyden av beinet og muliggjør et implantat.

Benbygning (poding)/bentransplantasjon
Ved poding hentes et stykke bein fra et annet bein i kroppen. Dette stykket plasserer i området med det mangelfulle eller tynne bein. Det podete beinet fungerer som anker til det eksisterende beinet og får det til å vokse. Det nye beinet vil bli integrert med det underliggende bein, som skaper et bedre forhold for implantatet.

Man kan bruke eget beinvev eller kunstige beinerstatninger.

Alternativt kan tannlegen velge en løsning med proteser eller broer for å erstatte de manglende tenner.

Hva er fordelene med implantat?

Implantater har en høy holdbarhet og gir et optimalt kosmetisk og funksjonelt sluttresultat. Ved implantatbehandling kan følgende fordeler nevnes:

Redusert beintap
Tapet av en tann vil medføre et hulrom i munnhulen. Beinet i dette området vil langsomt begynne å forsvinne, som vil påvirke og endre formen på kjevebeinet. Et implantat vil stimulere beinveksten og forhindre tap av en ellers verdifull beinsubstans. Implantatet fyller ut hullet i munnhulen og derfor vil beintap unngås.

Samme funksjonalitet
Implantatet er integrert i din kjeve og vil dermed fungere på samme nivå som dine naturlige tenner. Tyggefunksjonen og bittfunksjonen er vesentlig høyere enn andre behandlinger som eksempelvis proteser.

Normal vedlikeholdelse
Akkurat som dine naturlige tenner skal implantater vedlikeholdes ved hjelp av optimal munnhygiene: Regelmessig tannbørsting og rengjøring av tannmellomrom.

Ingen fjerning av frisk tannstruktur
De nærliggende, naturlige tenner krever ikke støtte, sliping eller endringer ved innsetting av implantater. Den sunne tannstruktur beholdes.

Estetikk
Implantater er i seg selv ikke estetisk, siden det er laget av titan. Estetikken avhenger av kontakten og den påsatte krone, og hvor godt den passer inn i det omkringliggende tannkjøttet.

Hva er ulempene med implantat?

Implantatbehandlingen er en langvarig prosess fra start til mål i forhold til alternative behandlinger.

Det er også en kostbar prosess. Noen implantatbehandlinger dekkes av helseforvaltningen (HELFO). Vi er til en hver tid oppdatert i forhold til lovverket om trygdeytelser fra HELFO.

Hvis du som pasient mister noe av ditt bein, kan implantatet bli løst. Årsaken er ofte dårlig munnhygiene.

Estetikk. Ved implantatbehandlinger rundt fortennene vil du oppleve at tannkjøttet trekker seg litt tilbake.

Siden kjeven gjennom livet fortsatt vokser, kan implantatet og nabotennene vokse fra hverandre, noe som kan føre til en forskjell i lengden av den naturlige tannen og implantatkronen.

Bestill time i dag