Tannfyllinger

Dersom det er hull, eller karies som det heter, i en tann må den kanskje repareres. Vi graderer karies i fem grader, der karies 1 og 2 ikke behøver behandling mens de andre gradene 3, 4 og 5 må behandles.

Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Karies

A) Lengdesnitt av en tann med begynnende kariesangrep (karies grad 1,2).

1) Emalje. 2) Dentin. 3) Bindevev (pulpa) med årer og nerver. 4) Bindevevstråder som fester tannen.

B) Bakterier trenger gjennom emaljen og ned i dentinet (karies grad 3,4). Bakteriene brer seg til sidene og underminerer emaljen, som bryter sammen slik at det dannes en kavitet (et hull).

C) Dentinet er angrepet i hele sin dybde (karies grad 5), og pulpaen som inneholder tannens blodkar og nerver, er betent. Pasienten har tannpine.

Tannlegen fjerner ødelagt tannvev og erstatter det med et tannfyllingsmateriale.

Amalgam som fyllingsmateriale var vanlig før i tiden, men det har siden 2008 vært forbudt å bruke det i Norge. Materialer vi bruker er:

Kompositt som er tannfargede plastfyllinger. Dette er det mest vanlige fyllingsmaterialet. Kompositt inneholder keramiske fyllpartikler som bedrer plastens mekaniske og estetiske egenskaper og gir økt slitestyrke. Plasten kan herdes med et energirikt lys slik at materialet blir hardt etter at det er plassert i tannen.

Glassionomer er et tannfarget fyllingsmateriale som inneholder fluor, men det er ikke særlig slitesterkt og tåler dårlig tyggetrykket. Glassionomer er godt egnet til hull langs tannkjøtt-kanten og reparasjon av gamle fyllinger. De kan også fungere som en midlertidig fylling f.eks over en rotfylling.

Porselens-/gullinnlegg. Dersom hullet er veldig stort kan det være at kompositt ikke egner seg å bruke. Tannen blir da slipt til og vi tar et avtrykk som sendes til tekniker. Tekniker lager innlegget, som sementeres til din tann. Du må komme to ganger for å få laget et innlegg. Gullinnlegg er et sterkt og godt materiale med meget lang levetid. Et porselensinnlegg kan lages i en farge som passer perfekt til din tann og det blir et meget godt estetisk resultat og god holdbarhet.

Bestill time i dag